vineri, 19 decembrie 2008

Tehnologii Web : Java Applet-ul

Un applet este o suprafata de afisare ce se poate insera intr-o pagina Web si se poate gestionata printr-un program Java.
Un applet este o aplicatie Java. Clasa lui principala extinde clasa Applet. Un exemplu de schelet pentru codul unui Applaet este:



import java.applet.Applet;


import java.awt.*;

import java.awt.event.*;

public class SchletApplet extends Applet {


public void init() { }

public void start() { }

public void stop() { }

public void destroy() { }


public void paint(Graphics g) { }}


Pentru a insera un applet intr-o pagina HTML e nevoie sa se insereze in sectiunea body codul de de includere a unui applet.
Parametrii din pagina HTML se pot accesa din programul Java cu ajutorul functiei getParameter(nume_parametru).

Ciclul de viata a unui applet e constituit din urmatoarele faze:

  • Incarcarea in memorie = crearea instantei Applet
  • Initializarea = Este apelata metoda init rezultand in initializarea variabilelor, citirea unor parametri de intrare, etc.
  • Pornirea = apelarea metodei
  • Executia propriu-zisa = rularea aplicatiei
  • Oprirea temporara = appletul se poate opri temporar cu ajutorul metodelor stop si start
  • Oprirea definitiva = se va apela metoda destroy, apoi stop

Metode (sunt apelate implicit din browser, nu explicit din program)

Linkuri utile :

joi, 18 decembrie 2008

Lisp si Web-ul Semantic






RDF(Resource Description Framework) poate sa se refere la organizarea informatiei de pe web sub forma de graf orientat etichetat(labeled). Exista doua aspecte legate de acest graf :




  • Graph view (“semantic networks”): semi-structured graph data



  • Object-oriented view: objects with properties


Pentru a manevra datele pe net reprezentate in acest mod sau in alte moduri, avem nevoie de un limbaj de programare puternic si flexibil care sa ne faciliteze aceste incercari - LISP .



Părintele său este John McCarthy, iar anul in care a aparut este 1958.


Lisp este considerat ca fiind un limbaj puternic si potrivit temei propuse (inclusiv prelucrari de mari dimensiuni pe grafuri) din urmatoarele motive :




  • este un limbaj functional dens



  • are posibilitetea de a folosi macrouri programabile



  • este interactiv - este un limbaj interpretat



  • permite prelucrări simbolice



  • gestiunea automata a alocării memoriei.



  • permite tehnici elegante de programare : recursivitatea si programarea funcţională



  • este extensibil : s-a folosit un set minimal bine ales de funcţii, cu ajutorul carora limbajul poate fi extins.



  • este universal - se pot exprima şi rezolva toate problemele rezolvate algoritmic.



  • datele şi programele numita expresie simbolica, uniforma



  • este usor de invatat
Aceste avantaje contracareaza limitarile sale (consumul mare de resurse si viteza mica de executie).


Alaturi de Prolog este considerat Limbajul Inteligentei Artificiale si este potrivit pentru dezvoltarea conceptelor din Web-ul Semantic.

Evolutia Web-ului Semantic

Sa recapitulam :

  • WWW este“machine-readable” sar nu si “machine-understandable”
  • in consecinta orice automatizare este dificila
  • Web-ul Semantic poate considerat ca o incercare de a face continutul WWW mai "prietenos" pentru masini(programe) - mai simplu de procesat

Pasii spre un Web semantic ar putea fi :

  1. Unicode -finalizat

  2. XML - finalizat

  3. RDF - finalizat (W3C Recommendation)

  4. RDF Schema - finalizat (W3C CR

  5. OWL variants - aproape finalizat (W3C “Last Call”)

  6. rules&query - inceput

Concluzia : Web-ul semantic este construit pe baza de layere; nu toata lumea are nevoie de toate layerele pentru actiuni precise.

miercuri, 17 decembrie 2008

Ce inseamna Semantic Web

Ce este Semantic Web?

Web Semantic inseamna organizarea Web-ului astfel incat :
  • sa poata fi interpretat ca mediu colaborativ
  • sa poata fi inteles si procesat mai usor de catre masini(programe)

Web Semantic inseamna extinderea a ceea ce exista folosind RDF(Resource Description Framework). Extinderea presupune completarea cu meta-informatii, descrise intr-un limbaj procesabil de catre calculatoare si foarte bine documentat, a web-ului existent. Acest lucru va permite web-ului sa ofere servicii superioare (meta-informatiile sunt un plus fata de ceea ce s-ar fi oferit altfel, iar ele sunt bazate pe considerente teoretice solide, cum ar fi de exemplu ontologiile).

Sa studiem modul in care s-a ajuns la acest punct.
Initial datele si aplicatia erau in stransa interdependenta, acest lucru ducand, in caz de erori, la ceea ce se numeste GIGO(Garbage in Garbage out). Acest lucru a condus la concluzia ca datele sunt importante in sine si ca a le lega de o aplicatie care poate sa functioneze corect sau nu, nu e un caz fericit. S-a ales sa se reprezinte datele in moduri care sa le faca mobile intre aplicatii. Datele sunt menite sa aiba insemnatate in sine si nu impreuna cu un instrument de procesare. Un exemplu de formatare a datelor in acest sens este XML - un mod de clasificare si organizare a datelor, indiferent de domeniul din care provin - se pot crea taxonomii.

Din acest stadiu, a fost doar un pas pana la ideea ca daca in interiorul unei structuri de date relatiile sunt importante, acelas lucru se poate extinde si intre structuri => Ontologiile si Regulile. In acest moment, noile date pot fi deduse urmind niste reguli logice - datele nu mai sunt vazute ca si entitati amorfe ci parti componente ale unui microcosmos sofisticat.

Poate ca regulile sofisticate nu faciliteaza intelegerea umana, dar pentru masini, descrierea stricta si riguroasa imbunatateste mult performanta la foarta multe nivele (cautare,regasirea, organizare si mentenanta a datelor de pe Web).

Pentru a afla mai multe, vizitati:

duminică, 14 decembrie 2008

Exemplu Image Map

O componenta Image Map poate fi un element aditional atractiv pentru orice pagina Web. Cu putina imaginatie poate fi adaptat si folosit cu efect maxim si efort minim.

Aici sunt cateva de sugestii de situri care prezinta tutoriale pentru realizarea de image map-uri, folosind tehnologiile HTML si JAVASCRIPT, sau alte exemple inrudite:

Mult success in prelucrarea acestor exemple simple pentru obtinerea unor efecte spectaculoase.

joi, 11 decembrie 2008

Ce este XUL

"There is no data, There is only XUL"



XUL este un acronim pentru the XML User Interface Language, si este o XML user interface markup language dezvoltat de catre Mozilla project, si care in aplicatii Mozilla-cross-platform, cum ar fi Firefox si Flock.

Numele sau vine de la filmul Ghostbusters (1984), in care o zeitate fantoma sumeriana numita Zuul o posedeaza pe Dana Barrett ( Sigourney Weaver) si declara, "There is no Dana, only Zuul". Datorita faptului ca XUL, foloseste XML pentru a defini o interfata dezvoltatorii lui au adoptat sloganul: "There is no data, there is only XUL".





In Mozilla-Project, asta nu e singura referinta la filmul Gostbusters, de exemplu JavaScript are un debugger component numit Venkman, dupa unul dintre personajele principale din film.






Layout engine-ul Gecko este singurul care ofera o implementare completa pentru XUL .
XUL are la baza multe din standardele si tehnologiile existente, inclusiv CSS, JavaScript, si DOM, lucru care il face accesibil si usor de invatat pentru developeri cu o pregatire preliminara in dominiu. XUL nu are specificatii formale si nu inter-opereaza cu implementari non-Gecko . Totusi,foloseste o implementare open source a Gecko.

vineri, 5 decembrie 2008

Webmaster

Cum am ajuns sa fim indexati de Google? Poate in primul rand datorita lui Google Webmaster. Este un tool care te ajuta sa iti popularizezi site-ul, dar in primul rand ii aduce lui Goole la cunostinta faptul ca site-ul tau exista. Pentru a folosi Webmaster este nevoie sa te autentifici cu username-ul si parola de la gmail. Primul pas este acela de a introduce numele site-ului, al doilea pas, la fel de important, este acela de a incarca un sitemap.xml astfel incat crawlerele sa poata gasi oricare pagina a site-ului.
Ce mai ofera Google Webmaster? Cele mai importante 20 de interogari care s-au facut la Google si in urma carora site-ul vostru a fost gasit, alaturi de pozitia pe care va aflati pentru fiecare interogare.

De asemenea, se mai prezinta grafice cu numarul de pagini crawlate pe zi, numarul de kilobytes descarcati pe zi si timpul petrecut pentru descarcarea unei pagini (in milisecunde)



miercuri, 3 decembrie 2008

Javascript Highlight text

Am cautat pentru tema 3 la Interfete Evoluate situri pe care sa citesc despre scripturi Javascript care sa highlight-eze text in pagini HTML in urma unei cautari.

Aizi e o lista de linkuri care mi-au parut un punct bun de pornire:

La adaugarea la cautare a cuvantului Ajax am ajuns la :

marți, 2 decembrie 2008

Pozitia Google

Am de facut doua observatii, cu ocazia ultimelor statistici Google:

  • Pozitia in rezultatele unei cautari Google depinde in mod direct proportional de numarul de vizitatori ai sitului
  • Pozitia in rezultatele unei cautari Google depinde in mod invers proportional de cererile clientilor pentru un site oferit, neonorate

Cum prima observatie este logica si imediata, o voi detalia pe cea de-a dou-a: daca situl tau se afla pe prima pagina Google, dar din orice motiv tehnic, nu se va incarca la clickul unui utilizator, poti fi sigur ca pana a dou-a fi vei aluneca iremediabil mai...la fundul clasamentului.

Google apreciaza situri care au un grad mare de incredere, ceea ce e de inteles, pentru ca e important ca nici un client se nu fie dezamagit de rezultatele intoarse de cautare. Faptul ca un site returnat nu se incarca, se poate reflecta direct asupra motorului de cautare, pentru ca majoritatea utilizatorilor vor considera rezultatele nesatisfacatoare. pentru ei nu conteaza ca faptul ca un site nu unctioneaza 3 minute din zi, daca acele 3 minute sunt chiar cele in care s-a hotarat sa il vziteze.

Concluzia este : Mare atentie ce serviciu de Web Hosting alegeti, sa fie unul de incredere.

Joomla

Joomla este un Content Management System (CMS) care va da posibilitatea sa construiti site-uri web si aplicatii online foarte puternice. Soft open source, Joomla este gandit sa fie folosit de un utilizator fara cunostinte tehnice avansate, prin urmare este usor de instalat, usor de utilizat.
Este cu atat mai mult de dorit a fi utilizat cu cat poate sa faca o multime de lucruri, de la cele simple, uzuale, intalnite in majoritatea site-urilor (cum ar fi log in, user menu, password recovery) pana la tool-uri complicate ca : Solutii e-commerce si cos de cumparaturi, Constructor dinamic de forumuri, Stiri prin email.
Pe site puteti urmari o descriere mai detaliata a produsului, si raspunsul la intrebari precum Ce este Joomla ? Ce este un CMS ? Unde este folosit Joomla ? sau Cum ne ajuta Joomla in dezvoltarea unui site ?
De asemenea, in cadrul articolului este prezentat un mic tutorial despre Cum se creeaza un poll cu Joomla ? http://interfete-web.dap.ro/articol7.html

Yellow Puppies Blogger Template | Template Design | Elque 2008