joi, 11 decembrie 2008

Ce este XUL

"There is no data, There is only XUL"



XUL este un acronim pentru the XML User Interface Language, si este o XML user interface markup language dezvoltat de catre Mozilla project, si care in aplicatii Mozilla-cross-platform, cum ar fi Firefox si Flock.

Numele sau vine de la filmul Ghostbusters (1984), in care o zeitate fantoma sumeriana numita Zuul o posedeaza pe Dana Barrett ( Sigourney Weaver) si declara, "There is no Dana, only Zuul". Datorita faptului ca XUL, foloseste XML pentru a defini o interfata dezvoltatorii lui au adoptat sloganul: "There is no data, there is only XUL".





In Mozilla-Project, asta nu e singura referinta la filmul Gostbusters, de exemplu JavaScript are un debugger component numit Venkman, dupa unul dintre personajele principale din film.






Layout engine-ul Gecko este singurul care ofera o implementare completa pentru XUL .
XUL are la baza multe din standardele si tehnologiile existente, inclusiv CSS, JavaScript, si DOM, lucru care il face accesibil si usor de invatat pentru developeri cu o pregatire preliminara in dominiu. XUL nu are specificatii formale si nu inter-opereaza cu implementari non-Gecko . Totusi,foloseste o implementare open source a Gecko.

1 comentarii:

Cătălin George Feștilă spunea...

XUL - interesant, insa mai au de lucrat la el.
Sunt buguri simple pe care nu au reusit sa le rezolve.

Yellow Puppies Blogger Template | Template Design | Elque 2008