miercuri, 17 decembrie 2008

Ce inseamna Semantic Web

Ce este Semantic Web?

Web Semantic inseamna organizarea Web-ului astfel incat :
  • sa poata fi interpretat ca mediu colaborativ
  • sa poata fi inteles si procesat mai usor de catre masini(programe)

Web Semantic inseamna extinderea a ceea ce exista folosind RDF(Resource Description Framework). Extinderea presupune completarea cu meta-informatii, descrise intr-un limbaj procesabil de catre calculatoare si foarte bine documentat, a web-ului existent. Acest lucru va permite web-ului sa ofere servicii superioare (meta-informatiile sunt un plus fata de ceea ce s-ar fi oferit altfel, iar ele sunt bazate pe considerente teoretice solide, cum ar fi de exemplu ontologiile).

Sa studiem modul in care s-a ajuns la acest punct.
Initial datele si aplicatia erau in stransa interdependenta, acest lucru ducand, in caz de erori, la ceea ce se numeste GIGO(Garbage in Garbage out). Acest lucru a condus la concluzia ca datele sunt importante in sine si ca a le lega de o aplicatie care poate sa functioneze corect sau nu, nu e un caz fericit. S-a ales sa se reprezinte datele in moduri care sa le faca mobile intre aplicatii. Datele sunt menite sa aiba insemnatate in sine si nu impreuna cu un instrument de procesare. Un exemplu de formatare a datelor in acest sens este XML - un mod de clasificare si organizare a datelor, indiferent de domeniul din care provin - se pot crea taxonomii.

Din acest stadiu, a fost doar un pas pana la ideea ca daca in interiorul unei structuri de date relatiile sunt importante, acelas lucru se poate extinde si intre structuri => Ontologiile si Regulile. In acest moment, noile date pot fi deduse urmind niste reguli logice - datele nu mai sunt vazute ca si entitati amorfe ci parti componente ale unui microcosmos sofisticat.

Poate ca regulile sofisticate nu faciliteaza intelegerea umana, dar pentru masini, descrierea stricta si riguroasa imbunatateste mult performanta la foarta multe nivele (cautare,regasirea, organizare si mentenanta a datelor de pe Web).

Pentru a afla mai multe, vizitati:

0 comentarii:

Yellow Puppies Blogger Template | Template Design | Elque 2008