Ce este Ajax?
Raspunsul la aceasta intrebare este simplu, nu stii ce e Ajax cauta pe Google sau cum se mai spune "Google it!". Termenul Ajax poate fi asociat mai multor arii de interes, incepand de la detergent pentru baie si bucatarie care iti schimba viata - binecunoscutul TV advertising, continuand cu succes pe taramul Olandei, mai precis echipa de fotbal Ajax Amsterdam si terminand, insa nu mai prejos, cu prescurtarea Asynchronous Javascript And XML.
Bineinteles, in acest articol nu voi vorbi nici despre online advertising nici despre cate goluri a marcat echipa Ajax sezonul 2008-2009 (acest lucru se poate afla usor de pe Youtube), ci voi incerca sa aduc in prim plan principalele caracteristici ale acestui limbaj de programare. Poate e un pic prea mult spus limbaj de programare, hai mai bine sa ii zicem tehnica de programare.
Domnul Google, pe prima pagina de cautare, ne invita sa citim articolele de pe Wikipedia atat in engleza cat si in romana, de unde aflam ca AJAX reprezinta o tehnica de programare pentru crearea de aplicatii web interactive. Scopul este dinamizarea paginilor web si cresterea interactivitatii, vitezei si usurintei. AJAX reprezinta un conglomerat de tehnologii, si anume HTML sau XHTML pentru structura semantica a informatiilor, CSS pentru layout-ul informatiilor, XML pentru transferul datelor intre server si client si obiectul XMLHttpRequest pentru schimbul si manipularea informatiilor, intr-o maniera asincrona cu server-ul web. Nu ma consider un bun cunoscator al acestei tehnici, nici pe departe, dar parerea mea este ca AJAX se poate numi ca fiind un "JavaScript cu steroizi"; pai la asemenea flux de tehnologii web, mi se pare destul de potrivit.
Ajax a fost facut popular in preajma anului 2005 de catre Google, dar si de alti mari dezvoltatori web. In principal Ajax nu este un limbaj de programare, ci mai degraba un atu in realizarea unui website, atu care daca il folosesti cum trebuie ai numeroase avantaje. Cel mai bun exemplu, sa zicem ca vrem sa avem acces la o baza de date, sau vrem sa trimitem informatii. In mod normal, ar trebui sa folosim un formular HTML pentru a lua informatii de pe server. Apoi trebuie sa apasam un buton de confirmare gen submit si sa asteptam serverul sa raspunda, pentru ca mai apoi sa incarce o noua pagina cu rezultate. Cu siguranta multi dintre voi au facut acest lucru de multe ori si cunoasteti sentimentul de nerabdare pe care il procura asteptarea in fata unui server lent sau supraincarcat. Aici intervine Ajax, facand posibila comunicarea libera cu serverul, fara sa fie nevoie sa incarce o noua pagina reducand astfel timpul de asteptare.
Acesta ar fi unul din multele avantaje ale acestei tehnici denumite Ajax. Internet-ul este plin cu tutoriale si documente referitoare la aceasta tehnologie, asa ca dupa parerea mea Ajax este o modalitate de a aduce interactivitate paginilor web care merita studiata si invatata.
1 comentarii:
O introducere buna. Am auzit de multe ori de Ajax dar pana acum nu am stiut exact ce insemna, pentru nu a fost ceva de care sa ma lovesc in problemele curente. Cred ca voi citi mai multe pe likurile postate de tine, pentru ca e ceva ce merita aprofundat.
Trimiteți un comentariu