Web 2.0, la picioarele profesorilor
Multumim Cristinei pentru remarcile facute asupra conceptului de Web 2.0 in Internet(http://mist-iweb.blogspot.com/2008/10/web-20-atitudine-sau-tehnologie.html).
In continuare voi incerca sa completez articolul amintit, prin scoaterea in evidenta faptului ca tehnologiile Web 2.0 pot fi interpretate ca avand o inclinatie educativa. Cu putina imaginatie (si un minim de dotari constand in calculatoare si internet pus la dispozitie de scoala), orice profesor poate aduce tehnologia "pe bancile scolii", inviorand astfel rutina pedagogiei clasice.
Instrumentele gratuite pot fi adaptate in orice moment al lectiei, de la predarea lectiei pana la noatrea elevilor sau stabilirea unei activitati colective, pe grupe sau individuale pentru elevi. Noua tendinta in educatie este promovarea invatarii prin descoperire, iar noile softuri Web 2.0 pot fi adaptate pentru a facilita aceasta inclinatie. Interfetele prietenoase atrag chiar si elevii mai reticenti, actul de a invata devenind mai apropiat de joc decat de activitatea plictisitoare pe care o credeau.
Mi-am propus initierea cautarii softurilor Web 2.0 adaptabile ariei pedagogice prin incursiunea in domeniul documentelor colaborative. ThinkFree (http://www.thinkfree.com/) si GoogleDocs (http://docs.google.com) sunt doar doua exemple de softuri bine puse la punct si folosite intens de o multime de utilizatori, prin urmare de ce nu am incerca o adaptare a lor in scopul constructiv al educatiei.
Cateva exemple de utilizare ar fi colaborarea elevilor la teme date pe grupe, fara a fi nevoie de intalniri personale foarte dese, sau organizarea elevilor pentru lucrul in clasa la un document comun. O discutie mai elaborata asupra acestei teme o gasiti pe situl de interfete web al echipei la:
http://interfete-web.dap.ro/articol4.html - Aplicatii Web 2.0 in domeniul didacticii.
O problema este trecerea de la idee la realizare. Cum putem aduce tehnologia de ultima generatie in scoala Romaneasca? Initiativa nu trebuie neaparat sa porneasca de la profesori, ci chiar de la elevi care pot sugera cum softul lor preferat ar putea fi folosit pentru a impartasi cunoasterea colegilor.
Orice idee e bine-venita si voi raspunde oricui este interesat sa continue discutia, aici, pe blog.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu